úterý 20. června 2017

Radostné tance Khaita, 1. - 2. července, v Komunikačním prostoru Školská 28, v Praze

Přijměte pozvání na workshop radostných tanců Khaita. Více informací na fcb události: https://www.facebook.com/events

Radostné tance Khaita

Výraz „khaita“ v tibetštině znamená „harmonie v prostoru“.
Radostné tance Khaita nás učí být pozornými při každém pohybu v okolním prostoru. Když pěstujeme uvolněnou přítomnost v pohybu, zároveň se v nás přirozeně rozvíjí harmonie a radost.
Uvolněný stav je vstupní branou ke všem formám evoluce. Je nástrojem, který nás uvádí do radostného a klidného rozpoložení, v němž se pro nás život stává mnohem snadnějším. Vzhledem ke své mírné povaze, ale zároveň velice precizní podstatě, působí nejúčinněji zejména u mladých lidí. Pomáhá nám, abychom se cítili spokojeni sami se sebou.
V posledních letech vedla tato zkušenost profesora Čhögjala Namkhai Norbu k tomu, že vytvořil sbírku 108 tibetských písní a tanců, obsažených v knize Message from Tibet Through Songs and Dances (Shang Shung Publications 2014), které jsou snadné k učení a vyskytují se mezi nimi i písně s výraznějším rytmem. Tato kolekce byla inspirována tibetskou kulturou, jež posloužila jako základ, zatímco choreografická stránka je vyjádřením spolupráce mezi samotnými tanečníky s různým kulturním zázemím. Tématem písní není pouze Tibet a jeho kultura - reprezentují také hodnoty, na něž aspiruje většina lidí. Informují nás o bratrské lásce, radosti, respektu a toleranci, které mohou být vyjádřeny nejenom v textech písní, ale také choreografickými tvary a gesty. Aktuálně máme sbírku více než 180 titulů písní a tanců inspirovaných původní ideou spolupráce tanečníků z celého světa. Tímto byla podpořena její rozmanitost a především vzájemná spolupráce lidí z různých kultur a prostředí.

Radostné tance Khaita plně ztělesňují ducha a myšlenku Organizace pro rozvoj světového společenství, kultury, vědy a vzdělávání a v roce 2016 byly začleněny do mezinárodní organizace CID Council of Internacional Dance, která spadá pod UNESCO.

Žádné komentáře:

Okomentovat