úterý 31. srpna 2010

Společné praxe od září

Ciao,
jaký máte pocit z nastavení společných praxí během roku?
Máme za poslední roky zavedené: ganapudže cca 4x do měsíce, a bývaly pondělky pro společné praxe. K tomu čtvrtky s Tancem vadžry... Občas o víkendu jednodenní retreat na Tanec vadžry. K tomu je fůra webcastů a retreatů s Rinpočhem, Yeshim, teď např. i s Adrianem.
K tomu přicházejí noví zájemci o nauku...

Podle mě by bylo dobré se scházet v nějaké rozumně nastavitelné frekvenci - a u praxí, které lze jako společné pojmout tak, aby je mohlo vést vícero lidí, a abychom se pokud možno sešli ve větším počtu. A aby nebyly časově příliš náročné... Od toho by mohly být spíš retreaty na jednotlivé praxe - pro zájemce. Vycházím z toho, že na počet lidí co jsou tu na blogu a vůbec co mají transmisi, se nás schází jen pár.

Co tedy nechat pondělky jako den pro společnou esenciální praxi - např. Krátký či Střední Thun, praxe Táry, Avalokitéšvary, kratší verze Gurujógy bílého A atd. Praxe by se případně daly natáhnout dle těch, kteří přijdou, nebo pro nové lidi praxi nějak přiblížit. Jde o to se hlavně setkat v nějaký pravidelně daný den.

Dále Ganapudža - není nutné dělat vždy střední verzi, dá se udělat dle okolností i Simple ganapudža. Vždy jde o to, abychom se spojili s esencí praxe, Gurujógou, ne o délku a rituál atd. A hlavně abychom se sešli. :-)

Tanec vadžry - udělat dle domluvy se Zezulovými, pružně, a hlavně pro ty, kteří se chtějí v Tanci vadžry rozvíjet. Jako společně pravidelně dělaná praxe ve všední to v poslední době (podle mně) moc nevycházelo. Třeba by bylo přínosnější se domlouvat na Tanec vadžry v daném týdnu vždycky v pondělí na společné praxi, co myslíte? Jinak by - pokud budou Zezulovi souhlasit - mohl být opět vždy jeden retreatový den pro tanec vadžry cca 1x za 14 dní, v sobotu či neděli (dle aktuální domluvy s nimi).

Jantrajóga - máme nyní dva nové instruktory jantrajógy, tak bychom mohli pozvat občas medvěda (Jirku Mravce), záleží na zájmu nás tady.

Retreaty či zásedy se sekundárními praxemi - dle potřeby zájemců, třeba i v malém počtu - např. Praxe Džnánadákiní, Gomadevi, Očista 6 oblastí, Garuda, Simhamukha, Guru Dragphur, praxe Santi Mahá Sanghy Base atd. Bylo by dobré vytipovat třeba na víkend nějakou chatku za Brnem a udělat si tam retreat. Máte-li tip, napište. :-)
Jinak samozřejmě nejlepší varinatou pro retreaty bude nyní společný odjezd autem a retreatování v Phendelingu. :-)

NÁVRH stručně:
1. Zachovat pondělky jako den pro společnou schůzku a esenciální praxi.
2. Konání společných ganapudží nastavit tak, aby bylo realistické, že se na ní sejdeme. např. o víkendech to zatím moc nefungovalo. Domluva na pondělní praxi.
3. Tanec vadžry nastavit pružněji domluvou, dle možností a okolností. Jinak 1x za 14 dní v sobotu celý den. Domluva na podnělní praxi.
4. Jantrajóga dle zájemců - domluva na pondělní praxi.
5. Retreaty na hlavní či sekundární praxe - o víkendu v Brně, v chatě za Brnem, nebo odjezd do Phendelingu (spojený s praxí karmajógy).

Tak se ozvěte, jak to máte... :-))))))))))) s "A"...
Pavel S.

9 komentářů:

  1. Ganpapůdže zachovat v střední verzi, můj názor je ten, že se pak stejně kecá a bay byla ještě kratší praxe a více se kecalo, tak to není můj ideál, samozřejmě se přizpůsobím ostatním.
    Preferuji pravidelný tanec u Zezulů ve čtvrtek.
    Jantrajoga o kurzech yantry jsem jednala uz davno s Medvedem, domlouvali jsme se na pravidelnych vikendech 1x mesicne. Zajem by meli Veronika, Jarda, Dalibor, Brozkeff, Honza Kavalir, ja, dale si uz nepamatuji, kdo chtel. Skupina by si sama mohla pravidelne cvicit 1x tydne.
    Co se tyce spolecnych pondelnich praxi, tezko rici jak budu stihat chodit na vsechno na vsechno :) tak abychom to nepredimenzovali.

    OdpovědětVymazat
  2. Cítím to tak, že právě trvání na "domnělých osnovách" je špatně. Vše by se mělo dít pružně, "přítomně k době, kdy žijeme", na základě možností a okolností těch, kdo se chtějí scházet. A je to o tom, na jakých praxích se chceme potkávat. Je tu pár lidí, kteří si klidně můžou dělat jen své praxe, ale to by pak společné praktikování nemělo smyl.
    Když bude "jeden jasně stanovený den", bude možná vše jednodužší... ale to nechávám na dalších názorech. Jen si vzpomínám na účasti na Tancích a ganapudžách v poslední době... a to je realsimus...
    Díky, Níki, za pohled a názor. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky Niki. O té zkušenosti z dřvějška máš jistě pravdu. Jen je tu, pro mě, otázka. Kdo opravdu zvládneme celou medium ganapudžu vést a pak setrva? Když se udělá kratší, je to také plnohodnotné - a navíc lidé "neutíkají" tak rychle domů. Ale je to o pohledu, názorech. Třeba by ubilo výmluv, že někdo neumí melodii Ganapudže Džigme Lingpy, Naggonu atd. :-))
    Tanec V. - ok, ale není asi cílem jen se sejít, chce to program posunu a rozvoje - takže pokud je tak široký seznam zájemců? - rád se domluvím na tom, aby se v ty čtvrtky mohl Tanec vadžry rozvinout. Chce to ale přípravu a konkrétní spolupráci, ne jen jít "něco" odtančit. Správné kroky, paže, tempo, vnímání druhých na mandale. Jako při každé komplexní praxi. Tanec Vadžry je jedna z nejtěžších a nejvíc komplexních metod dzogčhenu - vzpomínám na slova Rinpočeho o tom, že je to "praxe integrace", tedy TOP. :-) Vyžaduje pohyb v stavu kontemplace, a to má pěkně náročnou průpravu. Není to jen o relaxaci a domnělém odtančení kolečka, bať. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. za mne krátce a jednoduše .... praxe v pondělí mi vyhovují ( stejně musím něco vypostit ale to je věc priorit ) .... jinak jsem za delší praxe pokud ovšem je "délka" přímo úměrná koncentrovanosti ( myslím u sebe ) ... takže to prostě chci trénovat

    OdpovědětVymazat
  5. S pondělím souhlasím.

    Praxi ganapúdži bych za běžných okolností nezkracoval. Z mé strany je ted po proběhlém kursu Adriana jak zpívat melodie poptávka tyhle věci taky dotrénovat, aby se brněnská sangha zbavila nějakých těch blbých návyků a všechny části byly v přesnějším rytmu i melodii.

    Taneční čtvrtky ano.

    Moje účast bude nepravidelná, ale takto nastavený plán je dobrý a mnoho lepšího se vymyslet nedá.

    OdpovědětVymazat
  6. Za sebe, Pavle, ve všem souhlasím s tvými návrhy. Pondělí mi vyhovují. GP bych nezkracovala, pokud to nebude nutné, taky bych se chtěla KONEČNĚ doučit GP Džigme Lingpy a ty správné melodie. Tanec budu praktikovat povětšinou o víkendech, pokud Zezulovi dovolí...Čtvrtek navíc k pondělku a pohyblivým pudžám už je pro mě moc. Všem posílám ahoj. K.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo a Pavli, o jaké chatě za Brnem mluvíš? My o nějaké víme? To by bylo bezva...

    OdpovědětVymazat
  8. No, ona se, doufejme manifestuje spolu se záměrem a aktivitou hledačů. Hlásím se do pátracího teamu. :-)
    P.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj te, za mě
    1. Pondělky mě vyhovují
    2. Když ganapudže budou, tak se budu snažit přijít.
    3. to nevím
    4. jantrajóga - té se nebudu účastnit
    5. retreaty podle okolností

    OdpovědětVymazat