pátek 19. července 2013

Návrh na společné praxe

Namkhai Norbu ve Vzácné váze píše:
"Abychom (...) mohli praktikovat nauku, ať již náleží sútrám, tantrám nebo dzogčhenu, je nutné nejprve odstranit temnotu mysli tím, že se naučíme, co je třeba praktikovat. Posléze se skrze rozvažování musíme osvobodit ze sítě pochybností týkajících se nauky, kterou následujeme. Tento faktor je nezbytný k tomu, abychom vstoupili na cestu vedoucí k realizaci, a k tomu, abychom mohli provádět její přípravné nauky. Zvláště pak chceme-li vstoupit do nejvyšší nauky dzogčhenu, je nutné poté, co jsme studovali a přemítali o všem, jež se zdá užitečné, pochopit charakteristické znaky vztahující se k podstatě, přirozenosti a zvláštním aspektům jež odlišují obvyklou cesatu od 'neobyčejné'."
Navrhuji proto formát společných praxí vystavět kolem tohoto. Vzácná váza uvádí doporučené praxe pro "základní úroveň" Santi Mahá Sanghy a přijde mi vhodné se jim postupně věnovat. Tyto praxe obsahují sedm lodžongů (zvláštních cvičení mysli), čtyři nezměrnosti (páli: brahma vihára) zahrnující nezměrnou rovnost, milující laskavost, soucit a radostivost; tři druhotné praxe pro samten, rozjímání nepřítomnosti nezávislého bytí v jedinci a uplatnění přítomnosti ve čtyřech oblastech (stejně jako v sútrajánové satipatthána vipassaná), praxe tří kořenů, praxe khorde rušenu a praxe sedmi semdzinů. Rinpočhe doporučuje delší ústraní a intenzivní praxe všech těchto praxí; pro společné praxe tedy půjde spíše o postupné seznamování s nimi a výkladem a krátkou praxí, kterým pak je možné intenzivněji věnovat víkend apod. 

Navrhuji tedy dál organizovat ganapúdži podle lunárního kalendáře, a vedle toho jednou týdně místo krátkého tunu spíš setkání věnovat nějakému aspektu vytaženému ze Vzácné vázy a následně krátkými ochutnávkami jednotlivých praxí. Ganapúdži je možné dál dělat přes Google Hangout i s praktikujícími z Rumunska, ale tyhle praxe pro SMS asi ne vzhledem k tomu, že výklad bude potřeba dělat v češtině.


3 komentáře:

  1. Na ganapúdži se budu snažit chodit, ale jednotlivé přípravné praxe z Vázy mě až tolik nelákají na to, abych kvůli nim jednotlivě přijel. Za mě by bylo lepší je připojit k těm púdžám (dělat je před nebo po púdži)

    OdpovědětVymazat
  2. Za me Vaza huraaa! :) Troi, nedelej Zagorku

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem pro ganapůdžu společně s Rumunskem. A pro setkání týdně a la sms též :)
    Vzhledem, že krátký tun se domlouvá variabilně podle časových možností, nebála bych se toho a úplně bych tun nezavrhovala (sama za sebe)..Mně prostě ty společné praxe přes hangouts vyhovují..

    OdpovědětVymazat