čtvrtek 13. srpna 2009

Brněnská gonpa?

Ciao přátelé,

znovu po nějaké době bych rád otevřel návrh brněnské gonpy, tedy stálého prostoru ke společným praxím. Není v tom žádná nespokojenost :-) s tím, že se scházíme jednou u jednoho a podruhé zase jinde. Scházení se u přátel má výhodu zázemí, servis s čajem, dobrůtkami atd. Ale víte, že v samsáře se pořád okolnosti mění... občas je náročnější se domluvit, někdy máme limity místa a hluku (zvuku) a hlavně je tu většinou limitace časová (od kdy do kdy) a prostoru, kde bydlíme a spíme (někdy ne sami).

Pro gonpu by nám nám stačil při našem současném počtu v Brně jednopokojový byt někde, kde pokud možno nebudeme rušit moc sousedy.

Výhody "stálého místa", gonpy: místo by bylo vhodné jak na "kratší ústraní" (je to přece jen jiné, než ve svém bytě!), tak na společné praxe, praxe dopolední (a taky pružně domlouvané) - a nebudeme muset být limitováni časem a prostorem. Ti, co budou pravidelně přispívat na nájem, mohou pak i kdykoliv během týdne na místo přijet a dělat si praxe ústraní. Vše se dá domlouvat skrze sms. To samé s celovíkendovými retreaty. Místo si můžeme zvelebit tak, jak budeme cítit a pokud by někdo z "jogínů" mimobrněnských zavítali k nám, tak tam mohou (za drobný poplatek) přespat. Nikdo nebude nikoho časově ani jinak omezovat. A rovněž by to bylo skvělé pro ústraní SMS praxí. Na místo by se dala jen rychlovarná konvice, nějaké skleničky a tak tři či čtyři matrace a nějaké meditační polštářky.

Nevýhody: je třeba najít vhodný prostor - a tak alespoň 7 -8 lidí, kteří jsou odhodláni táhnout nájem. Ten dle okolností by mohl být kolem 5000kč? Takže řekněme náročnost 600 - 700kč na jednoho na měsíc(+ minimum na energie topení)? Příspěvky od přespolních by se ukládali na vytápění a provoz. Vzhledem k tomu, že by se hlídala spotřeba energie a spotřebiče - dalo by se to možná zvládnout, co myslíte? Ono to vypadá jako v našich podmínkách luxus, ale podle mě to poskytuje také spoustu výhod pro rozvoj praxí.
Je to sice investice, ale je to NAŠE GONPA, centrum energie společně praxe a navíc místo podpory pro rozvoj praxe... s velmi malými omezeními kohokoliv kýmkoliv! :-)

Ať už to dopadne jakkoliv, pište své názory...
V současné době má centralní gonpu Praha, donedávna byla v Olomouci a brzy se bude otevírat v Plzni.
Pavel S.

5 komentářů:

  1. Ahoj,

    co sa mna osobne tyka, ja som momentalne proti.
    Osobne nevidim problem sa stretavat na osvedcenych miestach. Takisto si nemyslim, ze by sa niekde schadzalo kazdy den vela joginov. Je nas momentalne tak 10 aktivnych a urcite sa nebudeme stretavat kazdy den vsetci, ak ano, tak nam bude 1 izbovy byt maly. Ak sa budeme stretavat 2-3, mozeme aj vo vlastnych bytoch.Co sa tyka kratkych retreatov, napr. minuly tyzden sme absolvovali jeden u nas a vyhovovalo to vsetkym. Takisto, ak chceme organizovat retreat na tanec, bude dobre, ak sa pravidelne zacneme stretavat aspon 1 x do tyzdna na Mandale (co by predbezne nemal byt problem, skor naopak:), rad by som to navrhol po prazdninach), sem tam nejaka Ganapudža..A neposledne, su oba lingy v stave, kedy treba pomoct a pracovat.. Jednoducho,napad urcite zaujimavy, ale u mna momentalne nie.
    Diky Pablo, Juraj

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojte,

    vlastna gompa je super napad, ale myslim si, ze na to momentalne nemame (co do poctu ludi,ktori to budu aktivne vyuzivat a tiez platit). Za seba mozem povedat, ze prispievat na ling a zaroven este na gompu by bolo pre mna v buducnosti asi moc.

    Inak samozrejme vlastna gompa je skvela vec, ci uz pre spolocne praxe alebo samostatne nerusene retreaty.
    (Ak by bol prispevok na nu cca 400 Kc mesacne, tak by to hadam aj slo)

    OdpovědětVymazat
  3. Mít gompu je určitě super, jsou s tím spojené samozřejmě výhody i nevýhody. Když to vezmu prakticky, tak mám pocit, že nemáme na to dát dohromady skupinu, která prostor využije a bude ochotna ho platit (podle mě by to stálo minimálně 1000,- měsíčně na 7 lidí, větší zájem si netroufám vůbec odhadnout). Raději bych investovala čas a finance do lingu, nebo jestli moc chceme mít něco svého, tak chatičku v okolí Brna.

    OdpovědětVymazat
  4. Ok, respekutuji. Gonpa není třeba.:-)
    P.

    OdpovědětVymazat