středa 10. srpna 2011

Společné praxe v Brně

všechno co se dále dočtete pramení z mého náhledu na současnou situaci která je v Brně a je poněkud jiná než byla v době kdy jsem se dostal do kontaktu s naukou. Navíc po návratu z Medigaru prostě cítím nutnost se vrátit k tématu pravidelné praxe v Brně.




Tak jak já slyším co Rimpoče říká je můj náhled následující:




  • společné praxe je jedna z našich samájí a týká se minimálně Ganapudži a to nejen v množství 2x za měsíc ale podle kondice jednotlivývh praktikujících alespoň čtayřikrát za měsíc což přímo souvisí se zásluhami ,které přece věnujeme pro dobro všech cítících bytostí



  • pokud se účastníme přímo nějaké nauky a ondržíme iniciaci je to konkrétní samája nejen k rozvíjení praxe samotné ale i pro praktikování v rámci sangy a tím také vylepšování kvality praxe ( viz. záznam Garudy z pondělka 8. srpna 2011 ) což je možné zase jen v rámci společných praxí v sanze



Tolik pokud se týče tantrických praxí, Dzogchenové praxe jako mapř. shine pak samozřejmě ve svém důsledku nejsou praxe společné, nicméně nazapomínejme na nutnost alsepoň na začátku společně tyto "nacvičit".




Nicméně realita je jiná :



  • pokud chci potkat většinu Brněnské sangy musím jet do Itálie



  • na iniciaci se sejde pět praktikujících ( z toho čtyři noví .... sic!) a to jistě úplně všichni zase v Itálii nebyli



  • všichni samozřejmě praktikují samostatnně a skvěle se jim praxe rozvíjí ( za sebe upřímně říkám že mi prostě společné praxe k rozvoji chybí - a tím pádem mohu všem ostatním jen buď tiše a zdravě závidět a nebo si myslet že je to jen výmluva abych nemusel(-la) řešit možná nepříjemná pnutí a nebo prostě jen vlastní lenost )



  • pokud přijdou noví zájemci o nauku může je tato atmosféra po čase odradit a to jistě není dobrá karma za kterou neseme ať chceme nebo ne také zodpovědnost



Osobně si myslím že Dzogchen není o "anarchistické svobodě" ale také o kázni a samájích které s naukou přímo souvisí ( nebo se snad týkají jen ochránců kterým to umíme tak dobře připomínat ????).




tak tolik asi náhled jenoho z brňáků, možná "trochu" emotivní ale do realizace to mám ještě daleko ....




2 komentáře:

  1. Ahoj,

    no vidim, ze Merigar posobi...
    Za mna len tolko, ako som uz pisal nizsie ohladne praktikovania ritualnej Ganapuje.
    Vsetko zavisi od zaujmu. To je kapacita c. 1 bez toho nebude nikdy nic.Je to zakladna a najdolezitejsia kapacita (schopnost). Pokial nie je rozvinuta alebo chyba uplne, neviem, co sa da robit.
    Mozno je treba v zivote zazit utrpenie, aby sa potreba prekonat to rozvinula.
    Brmo je momentalne pasivne, uvidime, co bude dalej.
    Navrhy?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, přečetl jsem si tenhle příspěvek až teď, na to jak je významný. Napíšu odpověď jako samostatný článek na homepage, ať to tady nezapadne.

    OdpovědětVymazat