středa 9. září 2009

Pro zajímavost - náhled odpadlíka

Pán, co odrazuje od návštěvy Dalajlamovy přednášky:

http://www.magnificat.sk/nd/clanky/maca.html


Na závěr textu popisuje past, do které se dostal, čímž dobře vysvětluje logiku takového postoje:
"Práve jeden zo znakov falošného "zjavenia" je ak človek zažíva úžasnú náladu, úžasné šťastie pri zjavení a po zjavení nastupuje nepokoj. Takto je to aj s buddhizmom. Ja keď som meditoval zažíval som úžasné šťastie, ale keď som nepracoval mysľou, mal som pocity úzkosti."

Jeden kamarád k tomu dodal následující komentář: "IMHO to nemuze dopadnout jinak, kdyz das nevyzralemu cloveku privonet k nauce, prekracujici jeho schopnosti. neni to k smichu, ani k placi, je to prirozene."

Možná stojí za úvahu, co obecně vede k takovému zdeformování náhledu (a tedy i jak lze minimalizovat riziko, že k takovým věcem nebude muset docházet). Je jasné, že pokud by se jakákoli linie nauky potýkala s takovýmito "selháními" častěji, je to vážný problém. Problém posednutí "démony" je IMHO především problémem posednutí partikulárními a neosvícenými entitami.

2 komentáře:

  1. Ciao, díky za zajímavý kontrastní pohled.
    Pokouším se toho člověka pochopit. myslím že má dost problénmy a strach z neznámého - "že ho něco/někdo ovládne a podřídí si jeho mysl". Takových lidí je víc. A je celkem jedno, jestli se pak zaštítí křesťanstvím či islámem, prostě potřebují vědět, že "oni nehřeší", že oni jsou ti správní a chránění. Je v tom strach převzít za sebe odpovědnost, strach z toho utkat se s temnými silami sám ve své vlastní mysli. A pokud nemůžu nebo nechci začít u sebe a mám vážně vntřní problémy, musím "zlo" a "svůj strach" někam projektovat. Nebezpečné mi to přijde ve chvíli, kdy se názorů plných strachu od takovéhoto člověka chopí média a skrze něj (z nějakého důvodu) začnou vést kampaň. Pokud je společnost pluralitní, nic moc se neděje. Pokud začne mít společnost či média sklon k pronásledování pro odlišnost, je to průser. :-)
    J.S. Dalajláma je nositelem neomezené moudrosti a soucitu, jemu to určitě nijak neuškodí.
    Je na "pronásledování" a polemiky nejen pro názory zvyklý celý život.
    Tak se na to dívám.
    P.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,

    Stana Macaka poznam osobne este z Diamantovej cesty, je to clovek, co trpi schizofreniou a liecil sa na psychiatrii. Svojho casu o sebe napriklad vyhlasoval, ze je Karmapa. Ked mu to ludia nebrali, tak vsetkym krasne vynadal do k. a odisiel do dzogchenovej komunity. Pred diamantovou cestou bol skupine gelugpy.
    Netreba ho brat moc vazne, ten clovek zial skutocne nema vsetkych 5 po hromade. Som si isty, ze o nejaku dobu bude vystupovat proti krestanstvu, len som zvedavy k akej viere sa da potom. No nic prajem mu skore vyzdravenie, ale to by ho museli asi zas strcit do kazajky na nejaku dobu.

    OdpovědětVymazat