pondělí 9. dubna 2012

Budoucí belgická komunita má jurtu pro společné praxe!

Ahoj, zdravím z Belgie. Jak jsem psal v lednu, kdy jsem předpovídal možnost vzniku proto-komunity v Belgii, kde zatím nic neexistuje, tak se skutečně věci pohnuly, ale řekl bych snad ještě zajímavějším směrem, než to původně vypadalo. Připomenu, že původní plán bylo spolu se dvěmi praktikujícími, co se mi ozvali, že by se našlo nějaké místo v Bruselu, kam by se všichni sjížděli. Teď se ale "manifestovala" pravá mongolská jurta, dokonce už i s oltářem, která je k dispozici pro praxe. Následují fotky exteriéru i interiéru:

Jurta na pozemku zevnějšku

střešní konstrukce, lungty, skříně

oltář s Vadžrasattvou

A uprostřed  jurty je "střešní okno" - ve tvaru dvojité vadžry!

Erik, který to tady na pozemku farmy, kde jsem trávil čas loni a trávím tu i teď víkendy, to okoukal v Mongolsku a Číně, odkud taky dovezl řadu rekvizit včetně samotné plachty na jurtu (která tu není jedinou, už jich tu stačil postavit několik).
Fotky s komentářem jsem poslal k vyjádření i oběma zdejším praktikujícím, co na to říkají.
Takže do června, než odjedu, tu možná i vznikne gakyil ;-)

Žijte blaze a kdyby tu někoho seriózně zajímala konstrukce takové jurty a jak si ji obstarat, můžu tu s Erikem možná natočit rozhovor :-) Jak jsem se už stačil doptat, konstrukce jurty v této podobě neumožňuje konstrukci bez středních tyčí, takže pro mandalu by taková věc, i kdyby měla 8 m v průměru, bohužel nebyla. Ale je možné vymyslet i jinou konstrukci,co by to umožnila :-)

Aloha

Martin

3 komentáře:

  1. Dík za skvělou zprávu, Martine! Jurtička vypadá fakt zajímavě. Hodně zdaru a radosti nejen do Belgie...a brzy navi. Lea

    OdpovědětVymazat
  2. cau, jurty jsou posledni dobou hitovka, pokud by sis to chtel stavet, viz napr.

    http://www.yourtent.com/cena.htm

    ja bych casem chtela neco takoveho na zahradu..

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Martine, hezka jurta a gompa :-) Nech sa vam tam dari.. Jurty vyzeraju super, raz mozno taku budem mat :-)

    OdpovědětVymazat