čtvrtek 6. srpna 2009

Článek v časopise KTC - Dharma Dhrishti

Ciao,
se zájmem jsem si přečetl českou verzi internetového časopisu Dharma Dhrishti, který má na svých stránkách KTC (meditační skupina Karma Thesung Čhöling, pod vedením Khandro Rinpočhe). Zvlášť mě zaujal článek od dzogčhenového mistra Dzongsar Khjentse Rinpočeho (žáka Dilgo Khjentse R. a vnuka Düdžom Rinpočeho, :-) a také režiséra filmů "Cup"/Pohár/a "Travellers and Magicians" /Poutníci a kouzelníci/, autora knihy "Co z vás nedělá buddhistu".
http://www.amazon.com/What-Makes-You-Not-Buddhist/dp/1590305701 Ukázky z knihy přeložil Michal Popule na svých stránkách: http://www.matfyz.cz/mp/

Článek od Dzongsar Khjentse R. s názvem Východ-západ, západ-východ je otevřeně kritický jak k často přijímaným klišé ohledně obrazu tibet.buddhismu na Západě, tak co se týče toho, jak bývá někdy samotnými Tibeťany vnímán Západ a tamní buddhističtí praktikující.
Nechávám tu odkaz na na článek pro ty, které to zajímá:
http://www.mindrollinginternational.org/dharmadhrishti/journal/2009_Spring/DKR_VychodZapad_CZ.cfm

2 komentáře:

  1. Taky přidám odkaz na pěkně střízlivě psaný text: "Buddhismus není duchovní záležitost":
    http://forum.jitrnizeme.cz/viewtopic.php?f=39&t=427#p4806

    OdpovědětVymazat
  2. Článek zajímavý, hodně mi přijde o "intelektovém posuzování" svého autora. Je tam vyvozování na konci: "Problém je, že duchovní nám nepomůže, když se nenaučíme plně integrovat materiální součást světa do svého života."
    Podle mě je to naopak. Materiální ti v ničem nepomůže, když nepochopíš, že tvůrcem tvé cesty i vize je tvá mysl, a zároveň nepochopíš to, jak tě sama omezuje, limituje svým stylem. Neintegrujeme materiální součást světa do svého života, my se (podle mě) spíš snažíme objevit svůj pravý stav původní přirozenosti a po jeho objevení (za veškerým posuzováním) "vše" ve svém životě s tímto stavem sjednocujeme. Kdo zatím neobjevil stav původní přirozenosti, nemá co s čím sjednocovat (integerovat). Problém není v dualismu materiální x duchovní, problém je, že ulpívat lze v obojím, neb jde o koncepční postoj subjekt-objekt. Takže je jedno, zda je koncept duchovní nebo metrilání... neboli připoutávat se a ulítávat lze na obojím. Vize není problém, problém je naše připoutávání k ní.:-)

    OdpovědětVymazat